ORTA KARADENİZ İSTİHDAM ZİRVESİ AMASYA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Amasya Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan programa Vali Çomaktekin'in yanı sıra, Amasya Milletvekili Avni Erdemir, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Amasya Üniversitesi Rektörü Metin Orbay, protokol üyeleri, öğretim üyeleri ve çeşitli sektörle

Gündem 23.05.2014 22:40:39 0
ORTA KARADENİZ İSTİHDAM ZİRVESİ AMASYA

Amasya Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan programa Vali Çomaktekin’in yanı sıra, Amasya Milletvekili Avni Erdemir, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Amasya Üniversitesi Rektörü Metin Orbay, protokol üyeleri, öğretim üyeleri ve çeşitli sektörlerden temsilciler katıldı.

Amasya Üniversitesi’nde düzenlenen Orta Karadeniz İstihdam Zirvesi’nde katılan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin burada yaptığı konuşmada, Pazar günkü Miraç Kandili özel yayınının ekrana geleceğini belirterek,, “Soma’daki elim olaydan dolayı Diyanet İşleri Başkanımız ile defalarca görüştük ve Pazar günkü Miraç Kandili programını Soma’da yapıyoruz” dedi.

Şahin, “İstihdamın olmazsa olmazı olan enerjinin temini için şehit düşen Soma’daki kardeşlerim için Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralı olanlara da acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

Programda PTT’de görev yaptığı dönemle TRT’deki çalışmalarını anlatan Şahin’e Vali İbrahim Halil Çomaktekin tarafından plaket, Rektör Prof. Dr. Metin Orbay tarafından çiçek ve İŞKUR Müdürü Osman Yılmaz tarafından semaver hediye edildi.

Programda konuşan Amasya Valisi  İ. Halil Çomaktekin şunları kaydetti: “Bilimsel gelişmelerin ışığında ekonomik ve teknolojik dönüşümün çok hızlı yaşandığı günümüz dünyasında Türkiye gibi genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerin en önemli sermayesi gençlerdir. İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu donanıma sahip, etkin ve dinamik bir genç nüfus, kalkınmanın anahtarıdır. Fakat modern dünyanın sayısız imkânlarına rağmen gençler, eğitim-öğretim ve istihdama erişimde sorunlar yaşamakta ve toplumsal hayatta yeterince aktif rol oynayamamaktadır.

 Gençler, mesleki eğitim veya yükseköğretim sonrası tecrübesizlik nedeniyle işverenler tarafından tercih edilmemekte; işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip olmama, iş arama becerileri konusunda yetersizlik gibi birçok konuyla ilişkili olarak eğitim hayatından iş hayatına geçişte çok ciddi sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

 Ülkemiz genç nüfusun toplam nüfusa oranının yoğun olduğu ülkelerden birisidir. Ülkemizde toplam nüfusun yaklaşık %17’sini gençler oluşturmaktadır. Bize kıyasla yaşlı nüfusa sahip Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ise bu oran %11,8’dir.

 Ülkemizde 2012 yılında toplam nüfusun işgücüne katılım oranı %50, işsizlik oranı %9.2 ve tarım dışı işsizlik oranı %11.5 iken, gençlerde işgücüne katılım oranı %38.2, işsizlik oranı %17.5 ve tarım-dışı işsizlik oranı ise %20.8’dir. Amasya’nın da içinde bulunduğu TR 83 bölgesinde ise toplam nüfusun işgücüne katılım oranı %48.7, işsizlik oranı % 5.7 iken gençlerde işgücüne katılım oranı % 69.5, işsizlik oranı %29.8 ve istihdam oranı % 48.8’dir.

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de genç işsizliğine ilişkin çabalar, genel olarak işsizlik ve istihdam sorununun en önemli kısmını oluşturmaktadır. Bu noktada Türkiye’nin Kamu İstihdam Kurumu olan İŞKUR aracılığıyla gençlerin işgücü piyasasına girmeleri, istihdam edilmeleri ve işgücü piyasasındaki varlıklarının sürdürülebilir olması hedeflenmektedir. Bu hedefe yönelik olarak sürdürmekte olduğumuz aktif işgücü programları gençlerin mesleki becerilerini artırırken, onların işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun donanımları kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Bu aynı zamanda 2023 yılında  % 5’e düşürmeyi hedeflediğimiz işsizlikle mücadelenin en önemli parçasını oluşturmaktadır.

 Gençlerin istihdamına yönelik çabalar, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesi için de büyük önem taşımaktadır. Bunun için kendi işini kuracak genç girişimcilere rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi; gençler için eğitim hayatından iş hayatına geçişi kolaylaştıracak staj imkânlarının artırılması; gençlerin mesleki yeterliliklerinin arttırılması akla ilk gelen çalışmalardır.

 Gençlerin işgücü piyasasında sürdürülebilir olmalarını sağlamak için geliştirilecek politika ve stratejilerin zamanlaması çok önemlidir. Bir başka ifadeyle gençlerin işgücü piyasasının “cesareti kırılmış” bireyleri olmalarının önüne geçilmelidir. Çünkü bireyleri işgücü piyasasının dışına itebilen böylesi bir durum, hem bireysel hem de kurumsal çabaları verimsiz kılabilmekte ve bu bireyleri tekrar işgücü piyasası ve istihdama adapte etmeyi imkânsız hale getirebilmektedir.

 Bu kapsamda ilimizde yapılmakta olan Orta Karadeniz İstihdam Zirvesi’nin Amasya ve bölge illerinin istihdam politikalarına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyor, bu çalışmaya katkılarından ötürü Amasya Üniversitemize ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.”

 Programda ayrıca Amasya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Osman Yılmaz ve Amasya Üniversitesi Rektörü Metin Orbay Amasya’da ve Orta Karadeniz Bölgesinde istihdamın artması ve bu konuda yapılması gereken çalışmalarla ilgili görüşlerini paylaştılar. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise, konuşmasında meslek hayatı boyunca istihdam politikaları hakkında edindiği tecrübeleri aktardı. Programda konuşan Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Amasya’nın ön planda olduğu sektörlerde, daha fazla istihdam sağlanması ve farklı iş alanlarında iş imkanlarının arttırılması için bir çok çalışma yapıldığını belirterek, bu noktada son yıllarda önemli bir gelişimin yaşandığını ifade etti.

 Konuşmaların ardından Vali Çomaktekin, programa yaptığı katkılardan ötürü TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’e plaket verdi. Birinci gün programı sona eren Orta Karadeniz İstihdam Zirvesi 24 Mayıs Cumartesi günü, çeşitli üniversitelerden ve sektörlerden  gelen konuşmacıların katılımıyla devam edecek.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA

 


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04